Maaltarwe

Baktarwe van de Noordelijke klei

De meest prachtige tarwe verdwijnt normaal gesproken de afgelopen decennia in de voerindustrie. Dat vinden wij bij Hoogland BV jammer en om die reden zijn we jaren geleden op zoek gegaan meerwaarde voor dit belangrijke rotatiegewas van onze graantelers te realiseren: in de vorm van baktarwe.

In toenemende mate slaagt Hoogland BV er in om in samenwerking met haar akkerbouw relaties om regionaal geteelde baktarwe (maaltarwe) te telen. Er is de afgelopen jaren veel moeite en onderzoek gedaan naar de meest geschikte rassen en teeltmethodes om zodoende te voldoen aan de eisen van de maalindustrie.

Bij verschillende relaties zijn proefpercelen ingezaaid met veelbelovende tarwe rassen welke geschikt zouden zijn voor de meelindustrie. Door meerdere jaren verschillende rassen te beproeven is er veel kennis opgedaan van deze enigszins verloren teelt van maaltarwe.

Door een goede samenwerking met de Koninklijke Koopmans Meelfabriek in Leeuwarden op te bouwen is er nu sprake van een mooie keten bestaande uit teler, collecteur en molenaar.

Afbeelding1

Voor de teler betaald zich dit uit in een stukje erkenning van het belang van regionale teelt. Daarnaast heeft het in de meeste gevallen ook nog een financiële meerwaarde voor de akkerbouwer omdat de vergoeding voor maaltarwe bijna altijd hoger is dan die van de voertarwe welke hoofdzakelijk in het Noorden van Nederland wordt verbouwd.

Wilt u meer weten over de teelt van maaltarwe en over de mogelijkheden van het leveren van maaltarwe? Neem dan contact op met Hoogland B.V.

Pure Oorsprong Bloem

Lokaal en duurzaam geproduceerd voedsel is een trend. De laatste jaren staan er steeds vaker reclameborden in tarwepercelen met de boodschap ‘hier groeit uw brood’. Die tarwe werd vermalen en het brood lag bij de lokale bakker. Dat zijn mooie initiatieven, maar die versnipperde acties zijn zowel logistiek als marketingtechnisch niet praktisch.

De Noord-Nederlandse tarweketen Pure Oorsprong Bloem speelt in op de vraag naar duurzaam en lokaal geproduceerd voedsel. Samen met Koopmans Meelfabriek en stichting Veldleeuwerik maakt Hoogland BV het mogelijk dat akkerbouwers zo meer (waarde) kunnen halen uit hun tarwe.

Afbeelding2

Het contact welke gelegd is met  Koopmans Koninklijke Meelfabrieken in Leeuwarden is inmiddels een vruchtbare gebleken… De gedeelde filosofie ‘waarom zou je tarwe van ver halen als het dichtbij wordt verbouwd’ is in 2012 gebundeld in de duurzame tarweketen Pure Oorsprong Bloem.

Het resultaat van de nieuwe Noordelijke graanketen is dat consumenten in het afgelopen jaren al kennis hebben kunnen maken met een product als  de Fryske Bôle welke te koop is bij de Friese Echte Bakkers. Deze bakkersketen kreeg de primeur voor dit concept, met exclusiviteit voor de oogst van 2014.

 

Geïnteresseerde akkerbouwers welke lid zijn van stichting Veldleeuwerik kunnen contact met Hoogland B.V. opnemen over de mogelijkheden om maaltarwe te leveren voor Pure Oorsprong.

laden nova cura

kwaliteitsman koopmans meel

fryske bole 3