Een nieuw jaar een nieuwe ronde. Dit geld ook voor de teelt van snijmais. Bij het streven om mais van topkwaliteit in de kuil te krijgen, begint het bij de keuze van het juiste maisras. Let vooral op het aandeel van mais in uw rantsoen bij het bepalen welk ras u zaait.

Waar kunt u op letten

Ook de grondslag en de spreiding van het oogstmoment, zijn een punt van aandacht bij de rassen keus. De FAO van een ras geeft de vroegheid van een ras aan. Een hoge FAO geeft een later afrijpend gewas. Ons Nederlands klimaat wordt extremer, we zien steeds vaker zomerstromen. Bedrijfszeker snijmais heeft een hoog cijfer voor stevigheid en zomerlegering.

Ontsmetting van maiszaad

De ontsmetting van het maiszaad vraagt zijn aandacht. Alle zaaizaden worden standaard ontsmet tegen kiem- en bodemschimmels door de leveranciers.

Force 20 CS

Ritnaalden kunnen een groot probleem zijn in de maisteelt. Bij rotatie van grasland naar maisland is er kans op ritnaalden schade. Ritnaalden vreten de jonge kiempjes cq. plantjes aan, wat plantuitval geeft.  Force 20 CS ontsmetting op het zaaizaad geeft een bescherming tegen ritnaalden. Voor de werking heeft Force 20 CS vocht nodig, waarna het een bescherming rondom het zaadkiempje geeft.

Hakselaar oogst snijmais
Korit 420 FS

Mais zaaizaad ontsmet met Korit 420 FS geeft een vogel afwerende werking, waardoor vogelvraat zoveel mogelijk wordt voorkomen. Let hierbij op dat er verschillende handelsnamen aan deze Korit ontsmetting worden gegeven.

Biostimulans

Starcover op het zaaizaad is een voorbeeld van een biostimulans. Deze biostimulans is een plantpolymeer en levende Rhizobium bacteriën. Dit zorgt voor een vlottere opkomst, intensievere wortelgroei en meer fijner wortels. De rhizobium bacteriën maken fosfaat en sporenelementen vrij voor de plant . Door deze biostimulans wordt de plant weerbaarder.

Onze specialisten staan voor u klaar om uw vragen te beantwoorden en helpt u graag bij het bepalen voor het meest geschikte maisgewas op uw bedrijf.

Snijmais aan het groeien
Aanpassing regelgeving zand- en lössgrond

Vanaf 15 maart 2021 mag op de maispercelen drijfmest uitgereden worden op zand- en lössgrond. Daarbij moet op uiterlijlk 15 februari deze maispercelen op zand- en lössgrond zijn aangemeld bij RVO. Meldt de percelen aan, ook bij twijfel. De percelen waar toch geen mais wordt geteeld kunnen later alsnog worden teruggetrokken.

Blijf op de hoogte!

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief. Ontvang alle actualiteiten in uw inbox.