Trots is Jan Harm de Vries op z’n laatste melkcontrole en terecht. Bijna 62 BSK is de hoogste MPR tot dusver voor melkveebedrijf de Vries. De koeien hadden dit jaar veel last van de warme zomerdagen, maar ondanks dat bleef de oudmelkte veestapel bijna 39 kg melk produceren met 4.05% vet en 3.64% eiwit.

Wat voeren we de melkkoeien?

Het rantsoen bestaat uit ca. 14 kg drogestof 2e snede kuil, 5 kg wheatbooster, 2,5 kg mais/pulp, 4 kg raap en mineralen. Daarnaast voeren we iets meer dan 3,5 kg brok gemiddeld in de robots. De voerkosten op het melkvee zitten net onder de 14 ct per kg melk en het voerverbruik zit rond de 37 kg krachtvoer per 100 kg melk.

Wat draagt bij aan deze resultaten?

Goed mengen is belangrijk met een rijk basis rantsoen. Daarnaast hebben we veel focus op de transitie periode om de koeien gezond en goed op te laten starten. Zeer zelden tot nooit gebruiken we een calcium infuus.

Plannen voor de komende periode?

We zijn ons aan het oriënteren voor ventilatoren en een beter ligbed voor de koeien, aldus Jan Harm. Tijdens warme zomerdagen zie je dat veel koeien last hebben van de warmte. Als we dat oplossen zal het voor de koeien makkelijker zijn en kunnen we wellicht de prestaties nog uitbouwen. Ook willen we graag wat meer koeien melken, want de capaciteit in de stal is er.

Blijf op de hoogte!

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief. Ontvang alle actualiteiten in uw inbox.