Wees voorbereid op de warme dagen en ondersteun uw koeien tijdens hittestress. Bij warme dagen (met hoge luchtvochtigheid) verliezen koeien eetlust en gaan door de warmte sneller ademen. Dit resulteert in een lagere voeropname en dus een lagere energie- en eiwitopname, terwijl de behoefte van de koe toeneemt. Daarom adviseren wij om preventief te bufferen, gezonde (niet verzurende) energie te voeren en eventueel een vitamine en mineralen mix te voeren die extra weerstand geeft.

Hoogland buffer
Pensverzuring geeft een verstoorde pens flora en daardoor een minder goede benutting van uw rantsoen. Dit leidt tot minder melk, lagere gehaltes en gezondheidsrisico’s.

Natriumbicarbonaat buffert heel snel en effectief maar werkt helaas zeer kort (zie grafiek hieronder). Hoogland Buffer heeft een veel langere werking waardoor de koe de volledige tijd tussen de vreetmomenten gebufferd wordt. Hierdoor werkt de pens beter en blijft de koe gezond.

Suikerrijk gras

Door de weersomstandigheden van afgelopen periode (schraal weer in combinatie met koude nachten) zit het gras barstend vol suiker. De gegeven nutriënten uit drijfmest en kunstmest komen door een vertraagde mineralisatie van de bodem, niet goed vrij voor de grasplant. Gras heeft altijd een balans tussen de hoeveelheid eiwit en suiker. Doordat er nu weinig stikstof wordt omgezet naar eiwit, bevat het gras automatisch meer suiker.

Wanneer de koe dit type gras in overmaat opneemt, komt er een grote hoeveelheid suiker in de koe, waar op dat moment weinig eiwit tegenover staat. Dit suiker kan als alcohol werken voor de koe, wat de koe dus sloom maakt. Je kunt dan merken dat de loop op de melkstal/robot minder is en er meer restvoer dan gebruikelijk is, doordat suiker een verzadigend effect geeft.

Om uw koeien in ritme te houden/actief te houden, is het belangrijk dat de pens microben maximaal blijven werken onder deze omstandigheden. Voldoende eiwit en een buffer voeren kan daarbij helpen, om de pens pH voldoende hoog te houden en daarmee de voeropname te blijven stimuleren.

Blijf op de hoogte!

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief. Ontvang alle actualiteiten in uw inbox.