Het resultaat kon niet uitblijven met het fanatisme van Goitzen Elzinga uit Veenwouden. Stiekem had hij het streven wel om een gemiddelde productie van 40 kg melk met goede gehalten te behalen. Af en toe zaten ze al rond de 40 kg melk, maar op het moment van de melkcontrole haalden ze deze mijlpaal steeds net niet, tot vorige week!

Deze prestatie wordt nota bene gerealiseerd met 2x daags melken. De laatste MPR zat op 41,3 kg melk met 3,63% eiwit, 4,27% vet en een BSK van 59.2.

Kwaliteit graskuilen en mengresultaat

Familie Elzinga is bijzonder fanatiek op de kwaliteit van de kuilen en het mengresultaat. De kuilen moeten worden gehakseld op 8 tot 12 mm en de koeien mogen niet kunnen selecteren. Volgens Elzinga draagt een goed inkuilmiddel mee aan de goede gehalten in combinatie met de beste melkproductie. Bij een goed gemengd rantsoen blijven de koeien liggen tijdens het voeren, waarbij het restvoer nog steeds fris is en blijft. Komend jaar is het streven om de 1e en 2e snede weer iets droger te maken. Deze nattere kuilen zijn soms toch iets te pittig voor de koeien, aldus Goitzen.

Rantsoen

De laatste maanden zijn we overgestapt naar een zo goed als volledig TMR rantsoen, waarbij de verse koeien nog een heel klein beetje opstartbrok krijgen. Voor de rest voert Elzinga dik 9,5 kg graskuil, 4,5 kg snijmais, 9 kg krachtvoer in het gemengde rantsoen (met hoofdzakelijk tarwe en raap), een klein beetje soja en nog wat kleine additieven om de laatste punten op de i te zetten. De verse koeien krijgen nog 3 kg opstartbrok en in de put word een kilo “lok” brok gevoerd. De huidige krachtvoerkosten zitten op 12,5 cent per kg meetmelk, met een krachtvoerverbruik van 31,5 kg per 100 kg melk.

Blijf op de hoogte!

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief. Ontvang alle actualiteiten in uw inbox.