”lk wilde al vaker meer zelfvoorzienend zijn als het gaat om eiwit in het rantsoen”

Onlangs verscheen onderstaand artikel over Berno de Boer in melkveemagazine: Berno de Boer uit Sintjohannesga (FR) teelt dit jaar voor het eerst zelf veldbonen om het winterrantsoen op zijn bedrijf van meer eiwit te voorzien. ''lk wilde al vaker meer zelfvoorzienend zijn als het gaat om eiwit in het rantsoen", vertelt hij.

Hij heeft daar in het verleden wel vaker onderzoek naar gedaan, maar tot dusver was de verhouding kosten en baten altijd nihil. Hij denkt dat het dit jaar een goed moment is om met de teelt van veldbonen te experimenteren, gezien de huidige eiwitprijzen. Hij melkt 95 koeien op 57 hectare land. Daarnaast heeft hij jaarlijks 5 hectare in de verhuur voor lelies. ,,We gaan dit jaar voor het eerst 3,5 hectare veldbonen telen in eigen beheer. Dat kan hier prima, want we hebben land dat geschikt is voor veel verschillende teelten.”

De werkzaamheden rondom de teelt worden uitbesteed aan de loonwerker. Het streven van De Boer is om 5 ton product per hectare te oogsten. De Boer voerde eerdere jaren ook al een veevoedermix met veldbonen. ”Deze veldbonen teel ik nu zelf. Dat past in de filosofie van mijn bedrijf: meer zelfvoorzienend zijn en zelf een deel van mijn krachtvoer telen.” Hij kan de geoogste veldbonen opslaan bij zijn vaste voerleverancier Hoogland uit Leeuwarden. Naast het opslaan gaat dat bedrijf ook zijn veldbonen verwerken.

De Boer is op zijn melkveebedrijf wel gewend aan wisselteelt. Hij verbouwt jaarlijks ongeveer 7,5 hectare snijmais. Van het deel van zijn land dat hij verplicht moest opgeven voor inzaai heeft hij nu dus 3,5 hectare ingezaaid met veldbonen. ”De regelgeving bepaalt op deze manier dat ik nu nog maar 4 hectare mais mag inzaaien”, moppert hij, ”maar ik heb natuurlijk wel zaaigoed ingekocht voor 7,5 hectare. lk baal enorm van regelgeving hier. lk word daar kotsmisselijk van.” Om een hoger rendement uit de stikstofgift op zijn grasland te halen, kiest De Boer voor het strooien van vloeibare kunstmest in de vorm van aangezuurd ureum. ”Door de sterk gestegen prijzen van KAS is dit voor mij een prima optie, voor zowel de eerste als de tweede snede.” Hij vertelt dat een goede eerste snede belangrijk is en hoopt op deze manier een goed product te oogsten. ”Vorig jaar hebben we het belang van een goede voorjaarssnede gezien. Toen was het helemaal niks.”

Blijf op de hoogte!

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief. Ontvang alle actualiteiten in uw inbox.