Het seizoen 2023 is net afgelopen en met een kleine 2 maanden (16 februari mest uitrijden), maken we ons alweer op voor het grasseizoen 2024. Tijd om dus na te denken hoe komend jaar kwalitatief en kwantitatief ruwvoer te oogsten, om efficiënt van te kunnen melken! Goed om daarbij na te denken wat de invloed is van bodem, gewas en kunstmestkeuze.

Voor de bodem geldt dat je de komende weken eens kritisch alle grondmonsters door moet nemen, op met name pH en de C/N verhouding.

Vervolgens is het van belang om het gewas in het land te beoordelen. Hoe is de ligging/ontwatering van het perceel, wat is de botanische samenstelling en hoe kan ik hier nog het verschil maken voor een betere grasmat.

De drijfmestgift wordt een steeds crucialere en moeilijkere puzzel nu derogatie afgebouwd wordt. Hoe verdeel je de kuubs en op een zo efficiënt mogelijke manier? Handig hierbij is om eens een mestmonster te nemen van de drijfmest die je wilt gaan uitrijden.

De kunstmestkeuze bepaalt met name in het voorjaar je eiwitkwaliteit in het gewas, kies je voor een ureum-houdende meststof dan stuur je op meer DVE in de kuil en dus makkelijker melkbaar eiwit.

Maak dus voor jezelf een plan wat voor soort ruwvoer je wilt winnen en wat het beste bij je rantsoen past. Ga met je adviseur om tafel om een strategie te bepalen voor een goede kwaliteit ruwvoer. Want goed ruwvoer is tenslotte de basis van succes !

Blijf op de hoogte!

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief. Ontvang alle actualiteiten in uw inbox.