De afgelopen 6 maanden heeft melkveebedrijf Havinga uit Niawier een enorme prestatie weten te behalen op het gebied van melkproductie en gezondheid van de koeien. Zo wisten ze de gemiddelde melkproductie per koe in deze periode te laten klimmen van ca. 30 kg melk naar inmiddels ruim 40 kg melk! Dit resultaat wordt gerealiseerd met tweemaal daags melken en een hoge arbeidsefficiëntie.

Een gezonde koe van groot belang bij Havinga

Het bedrijf van de familie Havinga bestaat uit 285 melk- en kalfkoeien, 110 stuks jongvee en 110 hectare land. Jan Freerk Havinga is trots en verbaasd waartoe de koeien in staat zijn. Hij geeft daarbij aan dat de koeien nu gezonder zijn dan een half jaar geleden, toen de mest regelmatig heel wisselend was onder de koeien. Op het bedrijf van de familie Havinga is de voorwaarde van deze hoge melkproductie, dat de koeien in optimale gezondheid zijn. Zeker een goede klauwgezondheid is een voorwaarde voor een fitte koe met een hoge productie.

MPR –  datum monstername 18 december 2023

MPR –  datum monstername 16 juni 2024

Rantsoen

Op dit moment bestaat het rantsoen uit 13,8 kg ruwvoer en 11,7 kg krachtvoer per koe per dag. De koeien geven op dit moment 39,3 kg melk met  4,04% vet met 3,52% eiwit wat 1,38 kg eiwit en 1,59 kg vet oplevert. Daarnaast zijn de gehalten, zoals de huidige trend in het veld, de laatste paar weken gezakt.  Het krachtvoerverbruik ligt nu op 33,5 kg krachtvoer per 100 kg meetmelk waarbij de productie nog steeds klimmende is.

(Nu= berekening met de MPR van mei 2024)

Wat heeft de familie Havinga nu zo goed gedaan?..

“De mest van de koeien moet ten alle tijden goed zijn”

Er word intensief geboerd bij de familie Havinga, waardoor de keus is gemaakt om niet ruwvoer te verdringen met krachtvoer, maar met snijmaïs, omdat dit goedkoper is. De mest was hiervoor wisselend en er waren af en toe koeien met gezondheidsproblemen. Daardoor is hier in het rantsoen veel aandacht aan besteedt, want Jan Freerk wil graag de koeien ten alle tijden goed op de mest houden.

Ook is er veel aandacht gelegd op de transitie fase. Een simpel maar goed rantsoen, waarbij de koeien gezond en fit moeten starten aan de lactatie. Er is samen goed nagedacht om tot een optimaal, maar ook praktisch droogstandsrantsoen te komen.

Een uitdagend rantsoen gericht op een hoge melkproductie zonder meer werk

De belangrijkste doelstelling van Jan Freerk is met stip op nummer 1: gezonde koeien die ook meer melk gingen geven. Omdat er veel koeien gemolken worden per arbeidskracht, is er gekozen voor een simpele manier van voeren. Graskuil, snijmais, een energie component en een eiwit component. Zo heeft Havinga meer tijd om extra aandacht te besteden aan een goed meng resultaat. Eén van de belangrijkste voorwaarden die nodig zijn om een hoog productie niveau te halen, volgens Freddy Kingma (Hoogland BV).

Nieuwsgierig hoe de familie Havinga dit doet?

Kom dan binnenkort langs! Wij nodigen u donderdag 18 juli uit om samen met ons te leren van deze prestatie. We organiseren een workshop die gericht is op harder melken met een goed verdienmodel en vooral gezonde koeien!

Het programma ziet er als volgt uit:

  • Introductie melkveebedrijf – Jan Freerk Havinga
  • Presentatie of hard melken interessanter is, hoe je dit doet en de economische kant – Freddy Kingma (Hoogland BV)
  • Praktisch werken aan betere klauwen  – John Boonstra (klauwbekapper)

Afsluitend is er onder het genot van een drankje en een snack, gelegenheid om door te praten met de inleiders en collega veehouders.

Datum: donderdag 18 juli
Tijdstip: inloop 19:30 start 20:00
Adres: Familie Havinga, Miedwei 1 in Niawier
Aanmelden: bij uw adviseur

Blijf op de hoogte!

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief. Ontvang alle actualiteiten in uw inbox.