Er is, en wordt zoals het lijkt, veel ruwvoer gewonnen. Groeizaam weer is echter ook bederfelijk weer. Gewassen , maar ook gisten, schimmels en minder gewenste bacteriën doen het goed onder deze omstandigheden.

Vanwege de ruwvoerkwaliteit past herfstgras met wat hoger Ruw Eiwit prima in de meeste rantsoenen. Let bij aantal kuilen/balen wat je open hebt wel op de voersnelheid en de stabiliteit;  10 % vervuild ruwvoer kan een TMR rantsoen instabiel maken.

Tips oogst herfstgras

Maai geen zware snede. (2500 – 3000 kg ds/ ha)
Zorg voor een 5-7 cm stoppellengte
Stel de kneuzer ligt af
Zorg voor een maaier met brede afleg
Schud het gras niet om vervuiling te voorkomen
Zorg ervoor dat de hark niet te diep is afgesteld en wiers zo luchtig mogelijk.
Houd de veldperiode zo kort mogelijk ivm bederfelijkheid en suikerverlies ( max 36 uur )
Verwachting laag suiker ( <50 gr/kg ds ) eventueel melasse toevoegen;
Alleen in combinatie met toevoegen gewenste bacterien : Forte
Anders voedt je juist alleen de slechte micro-organismen

Bonsilage Forte is een inkuilmiddel speciaal voor het conserveren van nat gras onder moeilijke omstandigheden zoals najaarsgras. Dit gras bevat weinig suiker en bovengemiddeld veel ruw eiwit en ruw as. De bacteriestammen van Bonsilage Forte zijn erop geselecteerd dat deze kuilen toch voldoende snel conserveren.

De snelle aanmaak van melkzuur zorgt voor een razendsnelle stabiele kuil waardoor eiwit niet wordt afgebroken en boterzuurbacteriën geen kans krijgen om boterzuur te vormen. Daardoor blijven eiwit en energie behouden en krijgt de kuil dankzij melkzuur een betere smaak. Dat resulteert in een goede voeropname en hoge melkproductie.

Blijf op de hoogte!

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief. Ontvang alle actualiteiten in uw inbox.