Het échte voorjaar laat voorlopig nog op zich wachten. Met de huidige temperaturen is het moeilijk te beseffen dat we de zomer naderen. Toch komt de langste dag van het jaar steeds dichter bij en daarmee ook de hogere temperaturen….
Zomerse temperaturen in combinatie met een hoge luchtvochtigheid veroorzaakt hittestress bij uw melkvee. Dit kan al het geval zijn bij temperaturen hoger dan 18 graden Celcius. Uw koeien gaan meer staand rusten, hebben een versnelde ademfrequentie >60/ min en de wateropname zal stijgen. Dit verlaagd de hoeveelheid bicarbonaat en daamee een verlaagde bufferencapaciteit, de kans op pensverzuring neemt toe. Bij hittestress gaat 400 gr. glucose/ dag verloren, hiervoor worden vetreserves aangesproken en raakt de koe in een negatieve energiebalans. Maatregelen zijn daarom noodzakelijk om vruchtbaarheid en klauw- en uiergezondheid op peil te houden.
Met de afgelopen warme zomers in het achterhoofd, en de hittestress die dat met zich meebracht, willen we u hierbij attenderen op de volgende punten:
Wateropname
Door meer water te drinken koelt de koe zichzelf van binnen. Bij hitte drinkt een koe tot twee keer zoveel water! Van belang is dus dat uw koeien ten alle tijden voldoende schoon en fris drinkwater tot hun beschikking hebben. Koeien zijn koppeldrinkers, dat wil zeggen dat ze graag met meerdere koeien tegelijk drinken. Daarnaast drinken koeien het meeste water direct na het melken. Zorg ervoor dat u uw koeien kunt voorzien in deze water behoefte.
Voeropname
Van nature verschuift een koe haar voeropname richting de avond bij warmer weer. Overdag is ze dan vaak minder actief. Vermindering in voeropname leidt in eerste instantie tot een dip in de melkproductie. Maar daarnaast treden er neveneffecten op die niet direct te zien zijn. Denk hierbij aan verminderde vruchtbaarheidsresultaten, maar ook klauwproblemen Hier kunt u op inspelen door ervoor te zorgen dat er s ’avonds voldoende voer beschikbaar is voor uw koeien.
Weidt u de koeien doorgaans? Dan kunt u ervoor kiezen om de koeien s ‘avonds te gaan weiden i.p.v. overdag. De koeien kunnen dan buiten een fris topje vers gras opeten en het kan in de stal lekker doorluchten s ’avonds. Naast dat het van belang is dat de koeien koel blijven, is het ook belangrijk dat dat uw (ruw)voer koel blijft. Zorg ervoor dat u een strak snijvlak houdt in uw graskuilen en maiskuilen en dat er geen los ruwvoer voor de kuilen blijft liggen. Bij hele hoge tempraturen kunnen voermengsel warm worden aan het voerhek, hiervoor kunt u broeiremmers inzetten.
Ventilatie
Een koe zweet nauwelijks en kan daarom moeilijk haar warmte kwijt. Ventileren is daarom erg doeltreffend om de koe te helpen haar overtollige warmte kwijt te raken. Wanneer u voor ventilatie kiest, zorg er dan voor dat u niet de warme lucht in de stal laat circuleren maar dat de ventilatoren ook frisse buitenlucht kan verplaatsen.
Voeding
Door het toevoegen van extra energie blijft de energieopname beter op peil. Afhankelijk van uw rantsoen kan de juiste vorm van energie passend in uw bedrijfssysteem worden toegevoegd ter ondersteuning van de koegezondheid. Extra buffer ondersteuning door het toevoegen van Hoogland buffer. De Hoogland buffer is een combinatie van een kort en langdurige buffer in combinatie met een weerstand verbeteraar blijft de pens pH beter op peil. Dit verminderd de kans op pensverzuring. Onze adviseurs hebben veel ervaring met het inzetten van buffers en meer energie in hittestress periodes, klik hier en vraag ernaar.