Na een wisselvallige start van het voorjaar is de zomer in aantocht. Hittestress ligt dan op de loer.

Om hittestress te kunnen voorkomen is het belangrijk om op tijd te gaan bufferen en vóóral ook langdurig. De tijd tussen de vreetmomenten van een koe is gemiddeld zo’n 2 uur. Natriumbicarbonaat buffert snel en effectief, maar helaas zeer kort durend (zie grafiek). De Hoogland Buffer werkt geleidelijk en is daarmee effectiever dan natriumbicarbonaat.

Grafiek: bufferende werking van Natriumbicarbonaat en Hoogland Buffer. Natriumbicarbonaat buffert de eerste 10 minuten zeer effectief, de Hoogland Buffer werkt tot 8 uur na opname.

Praktijkvoorbeeld

Twee jaar geleden is veehouder Reinier van der Steege uit Aldtsjerk begonnen met het toepassen van Hoogland Buffer in het rantsoen van de melkkoeien, vanaf het begin van de zomer. Het viel hem op dat de dieren bij het gebruik minder bleven staan en dat hun ademhaling rustiger bleef. Ook blijven ze de kilo’s droge stof opnemen die nodig waren om hun productie op peil te houden.

“Ik heb geen enkel moment het idee gehad dat het te warm was voor de koeien, ondanks de weidegang of juist op stal. De productie bleef gedurende de zomer vrijwel stabiel. Dit was voor mij de aanleiding om ook het tweede jaar weer met Hoogland Buffer aan de gang te gaan. Soms heb je dan in september een dip in de productie, ook die hebben de koeien deze jaren niet gehad. De gehalten bleven op peil en ook de vruchtbaarheid bleef goed.”

ACTIE!
Bij aankoop van een bigbag (1000kg) Hoogland buffer een biertapje cadeau*.
*Deze actie is geldig t/m 30 september 2024

Blijf op de hoogte!

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief. Ontvang alle actualiteiten in uw inbox.