Een inkuilmiddel is eigenlijk een verzekeringspremie, waarbij de uitkering maximaal is bij de juiste keuze van het middel met de toepassing op het goede moment.

Nu de voerprijzen voorlopig op een hoog nivo blijven, is het zeker lonend om eens kritisch te kijken naar het inkuil proces. De uitdaging is om zoveel mogelijk liters melk uit het eigen ruwvoer te melken. Alleen een mooi rantsoen op papier berekenen is dan niet voldoende omdat de ervaring is dat broei en uitkuilverliezen vaak een grote rol spelen bij het wel of niet kloppen ervan.

Onvoldoende bacteriën

Op het moment meten we veel suiker in het verse gras. Tijdens de conservering moeten deze suikers omgezet worden door melkzuurbacteriën. Hiervoor moet er minimaal 100.000 cfu’s op het gewas zitten. Doordat het relatief koud is zitten er momenteel onvoldoende melkzuurvormende bacteriën op het gras. Het is daarom verstandig om het conserveringsproces te ondersteunen door melkzuur- en azijnzuurvormende bacteriën toe te voegen.

Door het hoge aandeel suiker en de toevoeging van melkzuurvormende bacteriën zal er extreem veel melkzuur worden gevormd. Dit melkzuur is een uitermate geschikte voedingsbron voor gisten welke veel warmte en ethanol produceren. De azijnzuurvormende bacteriën zijn daarom nodig om deze gisten te doden.

Wat vuistregels:

  • Boven de 50% droge stof van Uw kuil gras voegt een inkuilmiddel niet veel toe.
  • Verdichten en goed afdekken blijft belangrijk.
  • Voer 2 keer het gewicht van kuilgras aan per keer op de bult (gewicht van de shovel of trekker die de kuil vast rijden)

Tips voor de keuze van het middelen gebruik:

  • Voorjaarsgras hoog suiker: Bonsilage Fit of Magniva platium 2. Beide producten zetten een deel van het melkzuur om in propiandol, wat weer zorgt voor extra melkproduktie uit eigen ruwvoer.
  • Regulier gebruik: Bonsilage
  • Najaarskuil hoogeiwit/ nat produkt : Bonsilge Forte. Dit product doodt ook de Clostridium af en geeft een smakelijk produkt als dit ook naar het melkvee moet.
  • Struktuurrijk materiaal inkuilen, gebruik dan Magniva platium 3 Dit bevat speciale enzymen en zorgt voor een beter vertering in de pens van de koe.

Vindt u het lastig om een keuze te maken? Vraag een van onze adviseurs!

Blijf op de hoogte!

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief. Ontvang alle actualiteiten in uw inbox.