Kingshay-graszaad
Onderzoeksinstituut
In 2018 hebben we met ons team een tweedaagse cursus gevolgd bij Kingshay, een onafhankelijk onderzoeksinstituut in Zuidwest-Engeland dat melkveehouders begeleidt en onderzoek doet naar efficiënt melk produceren uit eigen ruwvoer. Tijdens deze cursus lag de focus op beweidingsmanagement en het optimaal benutten van vers gras.
Proefpercelen
Een belangrijke les was de impact van graszaadkeuze op de grasopname en melkproductie. We namen destijds enkele zakken Kingshay-graszaad mee en pasten deze toe op onze proefpercelen. Het resultaat? Boeren merkten direct een hogere grasopname en daardoor een hogere melkproductie per koe.
We waren toen wel benieuwd naar de winterhardheid van het mengsel. Inmiddels zijn we ruim zes jaar verder en blijkt ook dit uitstekend te zijn.
Praktijkervaring
Vijf jaar geleden heeft de familie Tjalma, Kingshay met klaver ingezaaid. Jan Tjalma is zeer tevreden over de grasmat. De opbrengst van het perceel ligt naar schatting 2000 kilogram droge stof hoger dan het perceel ernaast, wat vrijwel dezelfde grond is en in hetzelfde jaar met ander graszaad is ingezaaid. Daarnaast valt het Jan ook op dat het Kingshay mengsel in het voorjaar meer wintervast is en zodoende eerder groen is en ook eerder begint met groeien.
Jan die tevens fanatiek weider is, geeft ook aan dat koeien het gras erg smakelijk vinden. In zijn optiek stijgt de opname van het gras, als de koeien worden ingeschaard. Daarnaast heeft Jan ook weinig tot geen roest aangetroffen in het perceel, zolang dit mengsel erin zit.
Wanneer Jan weer grasland opnieuw in gaat zaaien, gaat hij dit mengsel zeker weer gebruiken geeft hij aan. Ondanks dat er inmiddels weinig klaver over is in het perceel, blijft de grasland productie van het perceel hoog.