”Prijstechnisch is vloeibaar bemesten opeens ook interessant”

Overschakelen naar vloeibare stikstofbemesting

Jikke Wierda uit Burdaard (FR) melkt met haar familie 600 koeien op 290 hectare grasland. Daarnaast gebruiken ze nog 130 hectare buitendijk natuurland waar ze een deel van het jongvee weiden. In verband met de stijgende kosten van korrelkunstmest werd besloten om dit jaar de stikstofbemesting uit te voeren met een vloeibare variant.

De keuze viel op H-line. H-line is een vloeibare meststof die bestaat uit de helft ureum en de rest ammonium en nitraat. Jikke Wierda: ”We strooiden eigenlijk altijd een KAS-zwavelmengsel in korrelvorm, maar we dachten al een paar jaar over te schakelen naar een vloeibare vorm.” Tot nu toe heeft Wierda besloten om niet over te stappen op vloeibare bemesting omdat ze als bedrijf bijna alle landwerkzaamheden zelf uitvoeren. ”We hebben nog een prima kunstmeststrooier.”

Met de prijzen van nu is H line nu dus wel interessant voor het bedrijf. ”Het feit dat je met deze vorm van bemesten een hogere DVE en een lager OEB in je rantsoen krijgt, past ons heel goed”, vertelt Wierda. Ze wijst er op dat ze zich met hun bedrijf volledig op gras richten en dat een hogere DVE-opbrengst in het gras direct een positief effect heeft op het bedrijfsresultaat.

Wierda ziet in een 2 procent hoger stikstofgehalte van de vloeibare meststof ten opzichte van KAS ook een voordeel. Daarbij komt nog dat deze meststof nauwelijks uitspoeling laat zien. Wierda heeft dit jaar wel KAS aangekocht. ”De tweede en de derde snede gaan we als vanouds bemesten met KAS.” Of ze na dit jaar ook weer bemesten met H-line hangt af van de geboekte resultaten. Het bedrijf is ingericht om het landwerk zo veel mogelijk zelf uit te voeren en wil daarom niet te veel kosten kwijt zijn aan loonwerk. Wierda denkt wel dat er in de loop van de tijd een eigen veldspuit wordt aangeschaft wanneer in de toekomst overgestapt wordt op vloeibare kunstmest.

Blijf op de hoogte!

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief. Ontvang alle actualiteiten in uw inbox.