DE NOORSE UITDAGING

De doelstelling om in Noorwegen meer melk en vlees te produceren met regionaal geteeld voer is een flinke uitdaging. Er is veel energie beschikbaar uit tarwe en gerst maar wat eiwit betreft zijn ze afhankelijk van import van soja- en raapschroot. Bij het Noorse bedrijf “Strand” wordt sinds 2016 Alkagrain geproduceerd voor de Noorse melk- en vleesveehouderij. Afgelopen jaar is er ruim 7.100 ton gebruikt door Noorse melk- en vleesveehouders. Sinds de introductie van Alkagrain slagen veel veehouders erin de CO2 Footprint fors te verlagen en hun vee grotendeels te voeren met regionaal geteelde producten.

De productielocatie van “Strand”, een leverancier voor de Noorse veehouder met ca 150 medewerkers

GROOT ONDERZOEK NAAR INVLOED REGIONAAL GETEELD KRACHTVOER

Het project wordt gefinancierd door de Onderzoeksraad van Noorwegen (FFL/JA) Strand Unikorn, Norgesfôr AS, TINE en Five F Alka Ltd.

In de proef wordt krachtvoer met alkalische granen (en dus een hoog Noors aandeel) gevoerd aan melkkoeien met pensfistels met hoge prestaties.

Op deze manier kunnen we nog meer kennis opdoen over hoe ons ALKA-concentraat zowel de pensfunctie, productie, gezondheid als methaanuitstoot beïnvloedt in vergelijking met concentraat met een hoger aandeel geïmporteerde grondstoffen. De resultaten van dit onderzoek worden later dit jaar verwacht.

Blijf op de hoogte!

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief. Ontvang alle actualiteiten in uw inbox.