De 'R' zit weer in de maand, dat betekent extra opletten bij de kalveren. Onze kalverspecialist Alet geeft u hieronder enkele praktische tips.

Warme droge huisvesting

  1. Let op verschil dag- en nacht temperatuur. Zorg voor tochtvrije, maar een goed geventileerde stal. Sluit op tijd de deuren en ventilatie kleppen van de buitenhokken.
  2. Gebruik voldoende stro, zodat kalveren een warm nest kunnen maken en droog kunnen liggen.

Extra energievoorziening

  1. Tijdens koudere dagen verbruiken kalveren meer energie om warm te blijven. Voer tenminste 1000 gram melkpoeder per kalf per dag om de energiebehoefte te dekken. En voor wie een goede groei wil behouden: voer 1200 gram melkpoeder per dag.
  2. Zorg voor een goed biestmanagement om kalveren een goede weerstand mee te geven. Zorg ervoor dat kalveren na afkalven binnen 12 uur tenminste 6 liter goede biest (brix hoger dan 24) hebben gehad. Bij een lage brix: verrijk met biestpoeder (Hoogland biestkracht).

Begin vroeg met kracht- en ruwvoer

  1. Start op tijd met het aanbieden van een smakelijke opfokbrok of kalverkruimel en goede kwaliteit ruwvoer. Hierdoor kan de pens zich alvast ontwikkelen en dit zorgt ervoor dat kalveren sneller voldoende krachtvoer opnemen en benutten, wat de afhankelijkheid van melk vermindert.

Controleer op luchtweginfecties

  1. Door wisselvallig weer is er meer risico op luchtweginfecties. Houd kalveren goed in de gaten op hoesten, niezen en verminderde eetlust.
  2. Onrustig drinken/melk laten staan, kan duiden op een nog niet zichtbare luchtweginfectie
  3. Behandel ze op tijd met evt. pijnstilling en medicatie

Hiermee hopen we dat de kalveren gezond het najaar en de winter ingaan.

Bedrijfsbezoek

Behoefte aan extra advies van Alet? Plan dan een bedrijfsbezoek in, ze komt graag een keer langs. Via onderstaande link komt u bij haar contactgegevens.

Contact

Blijf op de hoogte!

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief. Ontvang alle actualiteiten in uw inbox.