Het voorjaar dient zich aan en de temperaturen beginnen langzaam op te lopen. Het moment dat het we het land op gaan voor de teelt van snijmais komt steeds dichterbij. Om de snijmaisteelt tot een succes te maken hebben we een aantal tips op een rijtje gezet.
Bemesting
Snijmais verlangt een goede bemesting. Gestreefd moet worden om voldoende voedingsstoffen mee te geven in de teelt. Afhankelijk van de voorvrucht en N-leverend vermogen van de grond, gehaltes in de rundveemest, is het advies om minimaal 40 tot 50 kub rundveemest te geven.
Tijdens het zaaien wordt aangeraden een startmeststof mee te geven in de rij met oa borium, zink en zwavel. Deze elementen zijn van belang voor een goede kolfvulling. De bemesting kan in de vorm van korrel of vloeibaar.
Kalium is een belangrijk element voor een gezond gewas, Een kalium gift kan gegeven worden voor zaaien of tot ongeveer het 6-bladstadium van de mais . Kalium geeft een betere kolfvorming en maakt de maisplant minder droogte gevoelig. Kalium is de aanjager van de motor/pomp in de plant.
Temperatuur
De bodemtemperatuur bepaalt het moment van zaaien. Mais kiemt vanaf een bodemtemperatuur van 10 graden Celsius. Meestal wordt deze bodemtemperatuur pas eind april / eerst week mei gehaald. De ervaring leert dat te vroeg zaaien een tragere opkomst geeft, waardoor het beoogde resultaat achterwege blijft. Een gewas dat met een goede start begint is vitaler en groeit sneller door, waardoor de onkruidbestrijding ook makkelijker is.
Zaaibed en zaaidiepte
Maiszaad wordt op een diepte van 4-5 cm gezaaid. Op droogte gevoelige gronden kan gekozen worden om iets dieper te zaaien, 5-6 cm. Zorg voor een mooi kruimelig zaaibed wat niet dieper is los gemaakt dan de gewenste zaaidiepte. Zodoende kan het zaad op een vaste, capillaire ondergrond gezaaid worden. Dit bevorderd de kieming van het zaad. Te ondiep zaaien geeft meer kans op vocht problemen, slechte verankering van de wortels en meer kans op vogelvraat. Te diep zaaien geeft een tragere en onregelmatiger opkomst.
Mais op zand en lössgronden
Vanaf dit jaar moeten maispercelen op zand en lössgronden vooraf aangemeld zijn bij RVO. Indien dit niet gebeurd is mag u geen mais op deze percelen telen. Voor meer info verwijzen wij u door naar de RVO site.