Helaas is als gevolg van aangescherpte EU wetgeving het voortaan noodzakelijk dat we voor het gebruik en ontvangen van bepaalde kunstmest soorten van de boer een verklaring moeten hebben.

De reden hiervan is dat er met behulp van kunstmest explosieven gemaakt zouden kunnen worden. Dit noemen ze ook wel precursoren. Ammoniumnitraat kan worden gebruikt als grondstof voor explosieven, vandaar. KAS op zichzelf brandt niet en ontploft niet, maar de ammoniumnitraat is wel als ‘actieve stof’ in explosieven te gebruiken. Het feit dat het niet aan particulieren mag worden verkocht kunt u merken aan het feit dat al sinds jaren geen KAS meer verkrijgbaar is bij tuincentra en dergelijke.

Kwaliteitscontrole kunstmest
  • kwaliteitscontrole kunstmest

Reden van de nieuwe regelgeving is dat verdachte transacties en leveringen van kunstmest waarmee dit kan gebeuren sneller kunnen worden achterhaald en bij de autoriteiten gemeld.

Elke schakel in de keten die meststoffen op basis van ammoniumnitraat verhandelt moet (wanneer dat gehalte boven een drempelwaarde uitkomt) aan de koper van dit product vragen om een verklaring te ondertekenen dat hij/zij verantwoord met dit product omgaat en diefstal en verdachte transacties meldt. Ook is het zo dat bij levering van een dergelijk product boven die drempelwaarde de ontvanger bij levering moet tekenen dat hij het product in goede orde ontvangen heeft. Dit zijn dus 2 aparte dingen:

  • Tekenen voor ‘verantwoord gebruik’
  • Tekenen bij levering van product

In het concreet gaat het om stikstof meststoffen zoals de KAS, KAS-S, Sulfan en een aantal blends met een gehalte aan amonium nitraat dat boven de drempelwaarde uitkomt.

We zijn ons nog aan het oriënteren hoe en op welke wijze we deze administratieve vastlegging gaan invullen. Dit tekenen voor ‘verantwoord gebruik’ moet namelijk elk jaar gebeuren. Het tekenen voor ontvangst bij de desbetreffende producten moet bij elke levering gebeuren. Uiteraard willen we dit op een zo’n praktisch mogelijke manier in gaan richten.

Blijf op de hoogte!

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief. Ontvang alle actualiteiten in uw inbox.